menu
Fennie+Mehl designs lobby for SVB New York.

Silicon Valley Bank – New York

2018 IIDA Honor Awards Finalist

Founded 30 years ago to launch entrepreneurs towards success, Silicon Valley Bank wanted a breakout office in New York City, one that showcases SVB’s truly unique collaborative model.

FENNIE+MEHL found a 19,000-square-foot desirable space between Midtown and Union Square on Park Avenue South. Situated right above street level instead of on an unapproachable top floor, this location makes clear that this company is accessible to clients. F+M gave the firm a street presence through strong visual signage.

When clients emerge from the chaos of Manhattan into a darkened elevator lobby, a distinctive welcome begins. They aren’t met by a standard reception desk, but by a handshake into what SVB calls an Events Center, an area made specifically for client interactions large and small. Nearby they can grab a drink or a bite to eat in the cafe, use a restroom, relax in the seating area, or move to private conference rooms. Powered communal seats throughout the office support a “work from anywhere” approach.

Through clever space planning and transparent glass doors with card key access, visitor accessible spaces are portioned off from secure employee office space without obvious barriers. Taken in total, these welcoming client areas provide a physical and mental safe space – a pause if you will – that allows for trust to grow.

Environmental graphics and kinetic architectural elements bring in vibrancy. Angled ceiling elements are a subtle nod to forward movement. Exterior windows bring in the street view. The company motto Make Next Happen Now is part of how a local mural artist transformed an original brick wall of the Main Stage boardroom into a brand statement celebrating Manhattan. Thanks to foldable glass partitions that open up the space into the café area, this room visually reminds visitors and employees alike to think big.

Standing out as a financial player, in what is arguably the most competitive banking market in the world, is no easy task. F+M delivered a Manhattan office to us that grabs attention by focusing on the unique way SVB views and treats our clients: they are welcomed here. It’s a sanctuary for them. This office has absolutely changed the way we work, and how we do it together.

Tom Suro, former Workplace Creation Program Director 

 
Architect of Record: ENV
Photographer: Eric Laignel
Fennie+Mehl designs SVB New York Fennie+Mehl designs the lobby for SVB New York. Fennie+Mehl designs private conference room for SVB New York Fennie+Mehl designs SVB New York Fennie+Mehl designs New York Fennie+Mehl, close-up of conference room wall SVB New York FENNIE+MEHL design SVB New York FENNIE+MEHL designs SVB New York Fennie+Mehl designs cafeteria for SVB New York Fennie+Mehl designs open cafeteria for SVB New York FENNIE+MEHL designs SVB New York FENNIE+MEHL designs SVB New York Fennie+Mehl designs individual office for SVB New York Fennie+Mehl designs individual sitting area for SVB New York Fennie+Mehl design office furnishings for SVB New York Fennie+Mehl designs SVB New York
Arrow Icon
error: Content is protected !!